Virgil Stănescu, managerul-jucător de la Steaua, a vorbit pentru ProSport după ce a fost ales ieri vicepreședintele Federației Române de Baschet, în urma alegerilor din cadrul Adunării Generale. Stelistul a purtat în trecut banderola de căpitan a naționalei, fiind declarat în cinci rânduri baschetbalistul anului. Acum vrea să schimbe fața jocului de sub panou, alături de noul președinte FRB, Horia Păun.
Ce te-a determinat să candidezi pentru funcția de vicepreședinte al FRB?
Cred că sunt pregătit să pun umărul pentru a schimba lucrurile din baschetul românesc. L-am susținut pe Horia Păun , am vorbit cu el și am căzut de acord că odată cu venirea la conducerea federației, trebuie să aibă și o echipă în spate. A adunat câțiva oameni care, în opinia lui, pot să facă diferența și printre aceștia mă găsesc și eu.
Spune-mi lucrul esențial care trebuie schimbat în baschetul nostru?
Sunt multe schimbări de care este nevoie, iar programul pe care l-am dezvoltat împreună, ca echipă, a fost destul de complex și atinge majoritatea punctelor. Sunt multe proiecte foarte bune deja începute, care au dat rezultat, care trebuie continuate, poate mai au nevoie doar de mici reglaje. Însă, alături de aceste programe sunt sigur că putem pune mult accent pe dezvoltarea tinerilor, pe perfecționarea antrenorilor, plus o strategie care să aducă la seniori mai mulți jucători români în teren.
Vei avea vreo atribuție specială în cadrul federației, poate legată de echipa națională?
O să ajut cât de mult pot, funcția de vicepreședinte pe care o îndeplinesc nefiind executivă, nu face parte din organigrama federației. În limita timpului disponibil pe care îl am de la Steaua, voi colabora cu noul președinte pentru realizarea proiectelor federației.
Ce veți face în privința acestui aspect, al jucătorilor români? La noi în campionat se află o multitudine de baschetbaliști străini…
Această stare de fapt este normală. Globalizarea își spune cuvântul, fiind prezentă în orice campionat. Însă loturile naționale au de suferit din cauza aceasta, pentru că jucătorul român are nevoie să capete experiență. Vom crea pârghiile necesare pentru ca românii să poată acumula experiență, iar atunci loturile naționale vor deveni mai competitive și mai valoroase la nivel înalt.
Crezi că antrenorii din afară sunt mai bine pregătiți decât ai noștri? La Steaua ai antrenor străin, campioana Asesoft de asemenea.
Într-o piață liberă, mai ales cum este cea a antrenorilor, multă lume se orientează spre străini. În opinia mea, concurența trebuie creată între români, ar fi important să se realizeze acest lucru. Perfecționarea antrenorilor români reprezintă un punct esențial, dar asta nu înseamnă ca unui străin să i se pună piedici atunci când vine să profeseze la noi în țară, mai ales dacă are valoare.
Spune-mi ce ar trebui făcut pentru ca Steaua să revină în prim-planul baschetului românesc?
Sunt pași pe care am început să-i facem. Mă străduiesc împreună cu echipa alături de care conduc clubul Steaua să trecem de anumite bariere în fiecare zi. Cred că ne aflăm departe de a atinge potențialul maxim și pentru asta facem eforturi continue. Ne luptăm să maximizăm performanțele și astfel să îndeplinim proiectele pe care ni le-am propus cu echipa.
Pot fi opriți cei de la Asesoft sezonul acesta?
Au o echipă extraordinar de valoroasă și le doresc numai bine în cupele europene. Asesoft reprezintă un brand și este în același timp o formație care a scos capul în Europa, dovedind valoare. Echipa ploieșteană poate fi comparată cu o locomotivă, care trage toate celelalte cluburi în sus.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER